• DIETOTERAPIA

    Dieta DASH w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego

        Dieta DASH jest programem żywieniowym przeznaczonym dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Podstawowymi zasadami tej diety są: zmniejszenie kaloryczności jadłospisu, zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców, ograniczenie soli. Dieta DASH wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Jadłospis składa się z urozmaiconych posiłków bogatych w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe. W diecie nie powinno zabraknąć ryb i orzechów. Nadciśnienie tętnicze jest szeroko rozpowszechnioną przewlekłą chorobą i dotyczy nawet 30% dorosłej populacji w większości krajów. Wykazano jednak, że nawet 50% osób z wysokimi wartościami ciśnienia tętniczego nie ma świadomości choroby. Tymczasem nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności nereki przedwczesnej śmierci. Choroba może mieć…

  • JADŁOSPISY

    Jadłospis przy zespole policystycznych jajników 1600 kcal

    Jadłospis dla osoby zespołem policystycznych jajników z reguły ma na celu wprowadzenie zrównoważonych ilości błonnika, antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają funkcjonowanie gospodarki insulinowej. Ważne jest też odpowiednie zbilansowanie kaloryczne, wycelowane w utratę wagi. Redukcja masy ciała zmniejsza towarzyszące PCOS nadciśnienie tętnicze i zwiększa wrażliwość na insulinę. W nowym sposobie żywienia istotne jest też odpowiednie zbilansowanie posiłków. Dieta dla pacjentki przy zespole policystycznych jajników Nie ma sztywnych rekomendacji towarzystw naukowych dotyczących diety w PCOS. Każdy przypadek powinien być traktowany indywidualnie, gdyż PCOS jest często związane z innymi jednostkami chorobowymi. W zaleceniach dietetycznych należy opierać się na zasadach zdrowej, zbilansowanej diety, w której występują wszystkie składniki odżywcze w ilościach odpowiednich…

  • JADŁOSPISY

    Przykładowy jadłospis przy cukrzycy ciążowej

    Przykładowy jadłospis przy cukrzycy ciążowej uwzględnia wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla wzmocnienia organizmu kobiety w ciąży i prawidłowego rozwoju płodu. Posiłki są sycące i dostarczą tak potrzebnych przyszłej mamie i jej dziecku witamin i mikroelementów.Większość kobiet z cukrzycą ciążową nie musi przyjmować insuliny – wyrównany poziom cukru we krwi często można stosować dzięki stosmu jadłospisowi. Dieta cukrzycowa to po prostu zdrowa dieta, którą tak naprawdę musisz użyć każdej przyszła mama. Prawidłowe odżywianie kobiet w ciąży ma duże znaczenie dla rozwoju dziecka. Przyszła mama ma odżywiać się zdrowo, musi dostarczać zestaw składników odżywczych i odżywczych, wykrywać cukrzycę ciążową, aby dieta była pierwszym leczeniem. Głównym celem leczenia dietetycznego jest przede wszystkim wzrost masy ciała matki i…

  • JADŁOSPISY

    Przykładowy jadłospis przy chorobie refluksowej

    Choroba refluksowa – refluks żołądkowo-przełykowy – to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na modyfikacji stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.  Przykładowym jadłospisie przy chorobie refluksowej powinny się znajdować produkty  łatwostrawne z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielane soku żołądkowego. Posiłki powinno się spożywać często (5-6 razy w ciągu dnia), ale niewielkie objętościowo. Choroba spowodowana jest niesprawnym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Jej wystąpieniu sprzyjają czynniki środowiskowe, tj. nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Objawem choroby jest między innymi nieprzyjemne pieczenie w przełyku, czyli tzw. zgaga. LECZENIE ZACHOWAWCZE, CZYLI MODYFIKACJA STYLU ŻYCIA: nie wykonywać pracy…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Najczęstsze błędy żywieniowe!

    Do błędów żywieniowych należy zaliczyć częste (a u niektórych codzienne) spożywanie słodyczy.Dzieci, ale i osoby dorosłe, gdy są głodne, często sięgają po słodkie przekąski (czekoladę, batonik, słodką bułkę lub ciastko) w nadziei na szybkie rozładowanie uczucia głodu i osiągnięcie sytości. Najgorsze jest to, że uczucie sytości jest wtedy krótkotrwałe, a za chwilę znowu jesteśmy jeszcze bardziej głodni. Słodka przekąska dostarczyła w tym czasie dodatkowe kalorie, ale była też źródłem szkodliwie działających kwasów tłuszczowych nasyconych oraz izomerów trans (powstających podczas uwodornienia tłuszczów roślinnych). Stąd płynie wniosek, że gdy jesteśmy głodni, zawsze warto pomyśleć, że kanapka w takim wypadku będzie zdrowsza niż batonik. Błędem żywieniowym jest też picie słodzonych napojów (lemoniady, oranżady,…