• PRZEPISY

    Domowa mieszanka przypraw do kawy i deserów

    Kawa z dodatkiem tej przyprawy doskonale zyskuje na aromacie i smaku. Przyprawa wzmacnia także działanie pobudzające kawy, dzięki czemu  można ją robić słabszą, działa wzmacniająco i rozgrzewająco.Taką mieszankę przypraw do kawy można dodać do każdego rodzaju kawy, jednak szczególnie dobrze komponują się z napojem gotowanym oraz parzonym w ekspresie. Przygotowanie małej czarnej z dodatkiem przypraw do kawy zapewni niepowtarzalny aromat, oryginalny smak i działanie rozgrzewające w chłodne dni. Warto spróbować!     Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej   Sposób przygotowania: Tabliczkę czekolady zamroź, po czym zetrzyj na tarce do ziemniaków.  Do blendera wsyp cukier…

  • Przykładowy jadłospis przy cukrzycy ciążowej
    JADŁOSPISY

    Przykładowy jadłospis przy cukrzycy ciążowej

    Przykładowy jadłospis przy cukrzycy ciążowej uwzględnia wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla wzmocnienia organizmu kobiety w ciąży i prawidłowego rozwoju płodu. Posiłki są sycące i dostarczą tak potrzebnych przyszłej mamie i jej dziecku witamin i mikroelementów.Większość kobiet z cukrzycą ciążową nie musi przyjmować insuliny – wyrównany poziom cukru we krwi często można stosować dzięki stosmu jadłospisowi. Dieta cukrzycowa to po prostu zdrowa dieta, którą tak naprawdę musisz użyć każdej przyszła mama. Prawidłowe odżywianie kobiet w ciąży ma duże znaczenie dla rozwoju dziecka. Przyszła mama ma odżywiać się zdrowo, musi dostarczać zestaw składników odżywczych i odżywczych, wykrywać cukrzycę ciążową, aby dieta była pierwszym leczeniem. Głównym celem leczenia dietetycznego jest przede wszystkim wzrost masy ciała matki i…

  • Przykładowy jadłospis przy chorobie refluksowej
    JADŁOSPISY

    Przykładowy jadłospis przy chorobie refluksowej

    Choroba refluksowa – refluks żołądkowo-przełykowy – to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na modyfikacji stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.  Przykładowym jadłospisie przy chorobie refluksowej powinny się znajdować produkty  łatwostrawne z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielane soku żołądkowego. Posiłki powinno się spożywać często (5-6 razy w ciągu dnia), ale niewielkie objętościowo. Choroba spowodowana jest niesprawnym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Jej wystąpieniu sprzyjają czynniki środowiskowe, tj. nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Objawem choroby jest między innymi nieprzyjemne pieczenie w przełyku, czyli tzw. zgaga. LECZENIE ZACHOWAWCZE, CZYLI MODYFIKACJA STYLU ŻYCIA: nie wykonywać pracy…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Najczęstsze błędy żywieniowe!

    Do błędów żywieniowych należy zaliczyć częste (a u niektórych codzienne) spożywanie słodyczy.Dzieci, ale i osoby dorosłe, gdy są głodne, często sięgają po słodkie przekąski (czekoladę, batonik, słodką bułkę lub ciastko) w nadziei na szybkie rozładowanie uczucia głodu i osiągnięcie sytości. Najgorsze jest to, że uczucie sytości jest wtedy krótkotrwałe, a za chwilę znowu jesteśmy jeszcze bardziej głodni. Słodka przekąska dostarczyła w tym czasie dodatkowe kalorie, ale była też źródłem szkodliwie działających kwasów tłuszczowych nasyconych oraz izomerów trans (powstających podczas uwodornienia tłuszczów roślinnych). Stąd płynie wniosek, że gdy jesteśmy głodni, zawsze warto pomyśleć, że kanapka w takim wypadku będzie zdrowsza niż batonik. Błędem żywieniowym jest też picie słodzonych napojów (lemoniady, oranżady,…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Co to jest żywność funkcjonalna ?

    Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która może być wzbogacona lub zmodyfikowana. Poza dostarczaniem składników odżywczych korzystnie wpływa na zdrowie. Może zmniejszać ryzyko rozwoju pewnych chorób, zwłaszcza tzw. chorób cywilizacyjnych, lub ogólnie poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Podstawową jej cechą jest to, że musi przypominać żywność konwencjonalną. Ponadto musi wykazywać korzystne działanie w ilościach, które mogą być dostarczane z normalną, dobrze zbilansowaną dietą. Należy także pamiętać, że nie mogą to być ani kapsułki, ani tabletki. W żywności funkcjonalnej nośnikami substancji bioaktywnych są regularnie spożywane produkty: nabiał, produkty zbożowe i soki owocowe. Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji Wschodu, zgodnie z którą nie ma wyraźnej różnicy między lekiem a pożywieniem.…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Co to jest superfood ?

    “Superżywność” (ang. superfood) to potoczna nazwa żywności niezwykle bogatej w składniki odżywcze i korzystnej dla naszego zdrowia. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, oksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest ona niskokaloryczna, nieprzetworzona i pochodzi wyłącznie od natury. Jej spożywanie wzmacnia układ odpornościowy człowieka i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób, w tym m.in. chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów. Oto lista najzdrowszych produktów spożywczych do tej pory odkryta i poznana przez człowieka: Orzechy włoskie – doskonałe źródło protein, bogate w błonnik, magnez, witaminę B oraz witaminę E (antyoksydant). Ponadto orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i to najwięcej spośród wszystkich rodzajów orzechów. Spirulina – jedna z…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Fakty i mity na temat odżywiania

    W powszechnej opinii funkcjonuje mnóstwo „prawd” na temat odżywiania, które są często powtarzane i pozornie brzmią całkiem sensownie. Rozprawiam się z najbardziej szkodliwymi mitami, które mogą spowodować spore szkody w organizmie, kłopoty gastryczne oraz problemy z odchudzaniem i zrzuceniem zbędnych kilogramów. Zielona herbata odchudza – FAKT W zielonej herbacie znajdują się katechiny, które hamują działanie lipaz trzustkowych i żołądkowych. Dzięki temu nie cały zjadany przez nas tłuszcz jest trawiony. Jednak aby zielona herbata zadziałała, trzeba pić trzy filiżanki dziennie. Jajka powodują wzrost cholesterolu we krwi  – MIT Zrobiono z nich dietetyczny straszak, ponieważ w żółtku jest rzeczywiście dużo tego związku. Tymczasem badania wykazały, że wcale nie cała porcja trafia do…

  • DIETOTERAPIA

    Żywienie w chorobie refluksowej przełyku

    Choroba refluksowa przełyku to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluksem) treści żołądkowej do przełyku. Wraz z połkniętym wcześniej pokarmem, do przełyku wraca także wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, powodując pieczenie, czyli tzw. zgagę. Mogą temu towarzyszyć uszkodzenia błony śluzowej przełyku zwane nadżerkami Wśród czynników predysponujących do choroby refluksowej wymienia się: nieprawidłową czynność dolnego zwieracza przełyku zaburzenia opróżniania żołądka otyłość ciążę. Przyczyny refluksu Mięsień położony pomiędzy przełykiem a żołądkiem (dolny zwieracz przełyku) rozkurcza się przy połykaniu, co pozwala na przejście pokarmu do żołądka. Następnie mięsień ten szybko się kurczy, zapobiegając cofaniu się pokarmu i soku żołądkowego z powrotem do przełyku. Gdy dolny zwieracz przełyku kurczy się nieprawidłowo lub jest…

  • DIETOTERAPIA

    Żywienie w nieżytach żołądka

    Nieżyt żołądka i jelit to częsta infekcja jelit, która powoduje wymioty i biegunkę. Jest wywoływana przez bakterie, wirusy i inne drobnoustroje. Większość napadów ustępuje samoistnie po kilku dniach. Ostra biegunka i wymioty mogą spowodować odwodnienie (spadek ilości wody w organizmie). W przypadku niemowląt i małych dzieci może to mieć bardzo poważne skutki. Objawy Do najważniejszych objawów nieżytu żołądka i jelit należą biegunka i wymioty. Wiele osób ma także bóle żołądka, gorączkę (wysoką temperaturę) i ból głowy. Objawy utrzymują się zwykle przez parę dni, nawet do tygodnia. Ostre lub długotrwałe wymioty lub biegunka mogą spowodować odwodnienie. Oznacza to, że zawartość wody w organizmie jest niewystarczająca. Do objawów odwodnienia należą zapadnięte oczy,…

  • DIETOTERAPIA

    Żywienie chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

    Choroba wrzodowa żołądka i choroba wrzodowa dwunastnicy należą do jednych z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. Niezwykle ważne przy jej leczeniu jest dbanie o poprawne odżywianie. Zapadalność na obie te choroby w społeczeństwach rozwiniętych jest różna, przy czym znaczną przewagę ma choroba wrzodowa dwunastnicy. Podstawą zmian chorobowych powodujących dolegliwości i szereg powikłań jest ubytek błony śluzowej dwunastnicy lub żołądka. Zmiany te powstają na skutek działania kwasu solnego i pepsyny czyli podstawowych składników soku żołądkowego. Do wytworzenia ubytku („autostrawienia”) śluzówki dochodzi najczęściej w jednym miejscu (najczęściej na krzywiźnie mniejszej w okolicy odźwiernika, w żołądku i/bądź w opuszce dwunastnicy), w momencie przewagi czynników agresji. Zaliczamy do nich m.in. kwas solny, pepsynę,…