fbpx
  • PORADY

    Zioła wspomagające serce

    Bardzo często organizowane są kampanie reklamowe, namawiające nas, byśmy zadbali o swoje serce. Nic dziwnego. Serce jest najbardziej pracowitym organem ludzkiego organizmu, a przez to wymagającym naszej opieki. Pomocne są też rośliny, znane i używane od wieków, a współczesne badania naukowe roślinnych surowców leczniczych potwierdzają ich skuteczność. Niektóre z nich są szczególnie przyjazne naszym sercom. Mamy wpływ na liczne czynniki sprzyjające chorobą serca. Możemy im zapobiegać poprzez ograniczenie nadwagi, rozsądne spożywanie soli, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu, niepalenie tytoniu, zwiększenie aktywności. Czy wiesz, że: * serce dostarcza krew do 75 bilionów komórek człowieka, * w ciągu dnia serce kurczy się około 100 tysięcy razy, * w ciągu  1 minuty serce pompuje 5-6 litrów krwi * w sytuacjach stresowych serce może zwiększyć wydajność nawet pięciokrotnie. Dlatego  długotrwały stres może doprowadzić do osłabienia…

  • PORADY

    Top lista produktów antyrakowych

    Coraz więcej osób cierpi z powodu nowotworów. Czasem winne są predyspozycje genetyczne czy zaburzenia układu odpornościowego, jednak coraz częściej przyczyn chorób upatruje się również w niezdrowym trybie życia, niewłaściwym sposobie odżywiania oraz długotrwałym stresie. Walka z rakiem, szczególnie w krajach uprzemysłowionych, stanowi jedno z największych wyzwań ludzkości. Szacuje się, że rozwojowi 30-40% nowotworów można zapobiec stosując odpowiedni styl życia oraz dietę. Żywność może mieć zarówno pozytywne (zapobiegawcze), jak i negatywne (rakotwórcze) skutki dla naszego zdrowia. Jedzenie „typowe” dla krajów rozwiniętych, czyli żywność głęboko przetworzona, bogata w tłuszcze trans, duże ilości cukru, konserwantów i sztucznych dodatków, może powodować wzrost ryzyka rozwoju raka. Z drugiej strony – warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, błonnik i zawarte w niektórych produktach spożywczych kwasy omega-3 wykazują istotny potencjał w zmniejszaniu ryzyka powstania choroby nowotworowej.…

  • PRZEPISY

    Domowe marynaty do kurczaka

    Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku  łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu Jogurtowa z chili Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1/3 łyżeczki soli Żurawinowa: Składniki: 5 łyżek dżemu żurawinowego 3 łyżki sosu sojowego 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego sok z całej  cytryny Cytrynowa Składniki: sok i skórka startej sparzonej cytryny 5 łyżek oliwy łyżka drobnego cukru szczypta pieprzu

  • PRZEGLĄD PRODUKTÓW

    Truskawki – jakie witaminy zawierają? Czy truskawki mogą szkodzić?

    Truskawki lubi chyba każdy, ponieważ tkwi w nich samo dobro. Bardzo ważne jest to, żeby wybierać te z upraw organicznych, nienawożone pestycydami. Przed spożyciem należy je dokładnie umyć, żeby ograniczyć spożycie niekorzystnych dla zdrowia związków. Warto poznać ich wspaniałe właściwości. Przede wszystkim są bardzo smaczne, niskokaloryczne oraz mają małą zawartość cukru, przez co są jednym z owoców wskazanych dla osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Spośród owoców jagodowych to właśnie truskawki wyróżniają się dużą liczbą związków czynnych biologicznie, takich jak flawonoidy lub kwasy fenolowe. W 100 g truskawek znajdziemy 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika,160 mg potasu, 22 mg wapnia, 23 mg fosforu, 2 mg sodu, 12 mg magnezu, 0,7 mg żelaza oraz po 0,1 mg cynku i manganu. Poza minerałami występują w nich niemałe ilości witaminy A, komplet…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Dlaczego warto czytać etykiety produktów?

    Jedna szynka Kosztuje kilkanaście złotych, a druga kilkadziesiąt. Podobno różnice są w cenie jogurtów, pieczywa i innych rzeczy. Co  stoi za tym tylko chciwość producentów i handlowców?Niekoniecznie. Przyzwyczailiśmy się do tego, że nie musimy martwić się o pełną lodówkę. Że niczego nie musimy sobie odmawiać. Ale żeby mieć dużo (czasem za dużo – zbyt często wyrzucamy żywność), musi być tanio. Konkurencja rynkowa sprawia, że wytwórcy walcząc o klienta, zastępują droższe surowce tańszymi. Skracają proces produkcji (np. serów) za pomocą chemii. Rolnik dostarcza surowców, którego cech cechy muszę odpowiadać wymogom produkcji, a nie preferencjom konsumentów. Z kolei intensywny chów nastawiony na wydajność wymusza konieczność stosowania antybiotyków i hormonów wzrostu u zwierząt. Coraz częściej zdajemy sobie sprawę z tego, co tak naprawdę jemy. To wszystko ma wpływ na nasze zdrowie. Dodatki wypełniacze sztuczne barwniki i konserwanty tłuszcze trans nie są obojętne dla naszego…

  • PRZEPISY

    Domowy twaróg z ziołami

    Do przygotowania domowego twarożku będziemy potrzebować jedynie 4 litrów mleka zsiadłego (większość zsiadłego mleka oddzieli się jako serwatka) oraz ulubionych przypraw. Mogą to być: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia czy suszona papryka. Sposób przygotowania: Mleko przelać ostrożnie do garnka. Postawić na ogniu i mieszając od czasu do czasu bardzo delikatnie chochlą, czekać aż stanie się gorące. Nie wolno mleka zagotować! Przelać na sitko i na 15 minut zanurzyć je w serwatce. Następnie postawić sitko z serem na pustym garnku dodać ulubione zioła i zostawić na kilka godzin. Serwatkę, która jest źródłem wielu aminokwasów, witamin i składników mineralnych, można po porostu wypić albo dodać do koktajlu owocowego.

  • PRZEPISY

    Koktajl zielona fantazja

    Sok szpinakowo-ogórkowo-czosnkowy z mlekiem acidofilnym to prawdziwa bomba białkowo-wapniowa. Białko pochodzi w nim z produktu zwierzęcego, a to powoduje,że jest dobrze przyswajane przez organizm. Dodatkowo wapń zawarty w tym soku jest efektywnie wchłaniany przez organizm za sprawą laktozy z mleka acidofilnego. Jest to mleko zakwaszone bakteriami lactobacillus acidophilus, należącymi do naturalnej flory bakteryjnej jelit. Sok zawiera także dość sporą ilość potasu, głownie za sprawą szpinaku. Ten składnik mineralny jest bardzo pożądany w diecie u osób cierpiących na rozmaite choroby układu krwionośnego. To właśnie dzięki niemu naczynia krwionośne są chronione przed mikro uszkodzeniami z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Magnez obecny w soku wraz z witaminami z grupy B tworzy kompleks ochronnie działający na układ nerwowy.   KOKTAJL ZIELONA FANTAZJA SKŁADNIKI 200 g szpinaku 400 g ogórków (3 średnie sztuki) 1 ząbek czosnku 400 ml mleka acidofilnego szczypta ziół prowansalskich…

  • JADŁOSPISY

    Tygodniowy jadłospis przy zespole metabolicznym 1500 kcal

    W leczeniu osób z zespołem metabolicznym pierwszoplanowe znaczenie ma eliminacja jego przyczyn poprzez dietoterapię połączoną z modyfikacją trybu życia. Głównym celem pacjenta z zespołem metabolicznym powinna być redukcja masy ciała. Z tego względu zalecana jest opieka profesjonalnego dietetyka, który zaproponuje niskokaloryczny jadłospis, najprawdopodobniej o cechach diety śródziemnomorskiej. Dieta ta stawia bowiem na wysokiej jakości produkty, które zawierają składniki wspomagające leczenie zaburzeń zespołu metabolicznego. Pochodzące z oliwy z oliwek oraz ryb nienasycone kwasy tłuszczowe redukują stężenie frakcji cholesterolu HDL oraz triglicerydów. Błonnik, w który bogate są warzywa (w tym strączkowe) i owoce, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza glikemię oraz pomaga w leczeniu nadwagi i otyłości dzięki właściwości obniżania gęstości energetycznej posiłków. Dania obfitujące w błonnik są bardziej sycące, przy jednoczesnej niższej kaloryczności. Po spożyciu owsianki o wartości energetycznej 300 kcal czujemy się nieporównywalnie bardziej syci…

  • PRZEGLĄD PRODUKTÓW

    Właściwości i wartości odżywcze kasz

    Kasze to nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części. Wyróżniamy kasze jęczmienne, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydziane oraz ryż . Moda na zdrowe odżywianie i powrót do tradycyjnej polskiej kuchni powoduje, że powoli wyrównują się proporcje między ilością zjadanych przez nas ziemniaków i kasz. Choć ziemniaki również są zdrowe i trudno sobie wyobrazić ich znikniecie z polskich stołów, to urozmaicenie codziennej diety kaszami i ryżem na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Największa popularnością cieszy się obecnie kasza jaglana. Jak wynika z badan przeprowadzonych na potrzeby ogólnopolskiej kampanii Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Polacy jedzą kasze gdyż jest zdrowa (77 proc. wskazali) i smaczna (76 proc.). Doceniamy również fakt, że jest sycąca i występuje wielu odmianach. Kasze (wraz z pozostałymi produktami pełnoziarnistymi) stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych…

  • JADŁOSPISY

    Przykładowy tygodniowy jadłospis przy niewydolności serca

    Niewydolność serca to stan w którym chore serce nie jest w stanie prawidłowo pompować krwi i dostarczyć Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości krwi zawierającej tlen i substancje odżywcze. Przyczyną uszkodzenia serca może być na przykład zawał serca, nadciśnienie tętnicze, choroba zastawek, choroby wrodzone, nadużywanie alkoholu. Początkowo choroba ujawnia się podczas wysiłku a jej postęp może powodować objawy spoczynkowe. Chorzy z niewydolnością serca powinni ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zawiera ona sód, który sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie. Dlatego nie należy dodawać soli do przygotowywanych pokarmów oraz powinno się unikać produktów z dużą zawartością sodu, na przykład żywności konserwowanej. Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w potas, który ułatwia funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego i układu nerwowego. Ponadto wielu chorych z niewydolnością serca stosuje leki odwadniające, które mogą wywołać nadmierną utratę potasu z moczem. Należy dążyć…