fbpx
PRZEPISY

Chlebek bananowy

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba.

Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też długo świeży i wilgotny. Taka kromka bananowego chlebka, połączona z poranną kawą będzie idealnym śniadaniem bądź zwyczajnie deserem.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • 100 g masła
  • 150 ml miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać śmietanę z sodą, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym masłem, miodem i jajkami.
  2. Dodać do mokrej masy mąkę oraz rozgniecione banany. Wymieszać.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć masę. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Nakłuć patyczkiem, jeśli masa jest sucha, oznacza to, że chlebek bananowy jest gotowy.
Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *