fbpx
PRZEPISY

Domowa granola

Rano nic nie daje ciału takiego kopa energii, jak miska zdrowych, pełnowartościowych musli. Granola to idealna alternatywa dla gotowanej owsianki, mogącej się znudzić po jakimś czasie, która zadowoli wszystkich miłośników chrupiących przysmaków. Bowiem znajduje się w niej wszystko, czego nam trzeba – błonnik zapewniający apetyt na długie godziny, zdrowe tłuszcze oraz naturalne, pobudzające cukry. Wszystkie te składniki dostarczamy ciału w słodkiej formie, łącząc upieczone wcześniej płatki, nasiona, suszone owoce i orzechy z jogurtem lub mlekiem. Jednak domowe musli to nie to samo, co gotowa mieszanka zbóż oraz bakalii zakupiona w sklepie. Niestety, do tego typu produktów najczęściej dodawany jest cukier, syrop-glukozowo fruktozowy, sól, mąka pszenna i wzmacniacze smaku. Ta mieszanka z pewnością nie sprzyja odchudzaniu, a wręcz przyczynia się do tycia! Nie czekaj więc, tylko wykonaj swoją własną granolę, dodając do niej ulubione składniki!


Składniki (40 porcji):

  • 700 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100  g suszonych moreli
  • 50 g siemienia lnianego w ziarnach
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 50 g nasion dyni
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml miodu
  • 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 C.  W dużym garnku wymieszaj olej ze sokiem jabłkowym oraz miodem, następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut do momentu połączenia się wszystkich składników.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem suszonych owoców. Następnie połącz je z mieszaniną.
  3. Po dokładnym wymieszaniu wyciśnij rękoma, tworząc mniejsze kulki. Kulki poukładaj na dużej blaszce, które wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 45 minut, obracając i rozbijając kulki co 10 minut. Następnie wymieszaj je  ze suszonymi owocami i piec przez kolejne 15 minut.
Przechowuj w szczelnym pojemniku przez okres dwóch tygodni. Podawaj z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *