fbpx
PRZEPISY

Domowe bułeczki orkiszowe

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !
Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa dla całej nasze rodziny.

Składniki (8 sztuk):

  • 350 g jasnej maki orkiszowej
  • 150 g maki orkiszowej graham
  • 30 g drożdży
  • 250 ml cieplej wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania


Przygotowanie:

  1. Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać.
  2. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut.
  3. Z ciasta lepić  okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami.
  5. Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze około 180 C przez 25-30 minut.


Wartość odżywcza: jednej bułeczki
kalorie –  262 kcal 
białko – 8,4 g 
tłuszcze – 7,8 g 
węglowodany – 40 g 
błonnik – 5,9 g
Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *