fbpx
PRZEPISY

Domowe gofry marchewkowe

Marchewkowe gofry to coś pomiędzy porządnym, zdrowym pełnoziarnistym gofrem, a kawałkiem ciasta marchewkowego. Nastawiajcie gofrownicę, bo szykuje się wspaniałe śniadanie.


Składniki (6 szt):

  • 500 g mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 500 ml mleka 1,5 % (2 szklanki)
  • 3 jaja
  • 9 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Marchew umyć , obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Mąkę, mleko, olej, marchew, proszek do pieczenia, sól oraz miód połączyć razem, dodać żółtka wymieszać. 
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. 
  4. Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy.
  5. Udekorować ulubionymi dodatkami 







Wartość odżywcza w 1 sztuka gofra:

kalorie –  283 kcal 
białko – 8,4 g 
tłuszcze -14,6 g 
węglowodany – 30,3 g 
błonnik – 1,8 g
Smacznego !

Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *