fbpx
PRZEPISY

Domowy twaróg z ziołami

Do przygotowania domowego twarożku będziemy potrzebować jedynie 4 litrów mleka zsiadłego (większość zsiadłego mleka oddzieli się jako serwatka) oraz ulubionych przypraw. Mogą to być: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia czy suszona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelać ostrożnie do garnka. Postawić na ogniu i mieszając od czasu do czasu bardzo delikatnie chochlą, czekać aż stanie się gorące. Nie wolno mleka zagotować!
  2. Przelać na sitko i na 15 minut zanurzyć je w serwatce.
  3. Następnie postawić sitko z serem na pustym garnku dodać ulubione zioła i zostawić na kilka godzin.

Serwatkę, która jest źródłem wielu aminokwasów, witamin i składników mineralnych, można po porostu wypić albo dodać do koktajlu owocowego.

Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *