fbpx
PORADY

Jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne i składniki odżywcze?

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne jest to ilość energii (kalorii), którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi z pożywieniem, aby pokryć wydatki energetyczne wynikające z Podstawowej Przemiany Materii (PPM) – na którą składają się procesy fizjologiczne tj. trawienie, oddychanie, krążenie, odnowa komórek i tkanek oraz Ponadpodstawowej Przemiany Materii (PPPM) – na którą składają się energia potrzebna do wykonywania czynności dnia codziennego, wysiłku, aktywności fizycznej i pracy. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne zależy od: indywidualnego tempa metabolizmu, masy ciała, wzrostu, wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego (ciąża, okres laktacji).

Postaram się pokazać jak w prosty i w miarę precyzyjny sposób obliczyć zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki pokarmowe.

Założenia

– kobieta lat 20
– wzrost 180 cm
– masa ciała 75 kg
– wykonuje prace lekką
– BMI:  20,83

Obliczamy BMI (Body Mass Index)

– podstawiamy do wzoru:

Masa musi być podana w kilogramach, a wzrost w metrach (nie w centymetrach)

BMI = 75 kg : (1,80) * 2 = 20,83

– odczytujemy wynik BMI

Dla osób dorosłych wartość BMI wskazuje na:
< 16,0 – wygłodzenie
16,0–16,99 – wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę lub anoreksję)
17,0–18,49 – niedowagę
18,5–24,99 – wartość prawidłową
25,0–29,99 – nadwagę
30,0–34,99 – I stopień otyłości
35,0–39,99 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna)
≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)

Ustalamy zapotrzebowanie energetyczne

– według Norm Żywienia – wynosi 2550 kcal

– uwzględniając masę ciała

75 kg x 35 kcal/kg m.c. = 2625 kcal

Do dalszych wyliczeń będziemy wykorzystywali zapotrzebowanie energetyczne z Norm Żywienia

Ustalamy zapotrzebowanie na białko
– według Norm Żywienia – 60 g dziennie
– przyjmując, że zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko wynosi 0,8g/kg m.c/dzień, można wyliczyć:
0,8 g białka/kg m.c x 75 kg= 60 g białka dziennie

– ilość białka pochodzenia zwierzęcego powinna stanowić około 1/2 ogólnej ilości białka w diecie, pozostałą ilość stanowi białko pochodzenia roślinnego:
60 g białka ogółem x 1/2 = 30 g białka pochodzenia zwierzęcego

– ustalamy udziału energii z  białka w całodziennym zapotrzebowaniu energetycznym:

1 g białka = 4 kcal
60 g białka x 4 kcal = 240 kcal
(240 kcal : 2550 kcal) x 100 % = 9.4 % ( w zaokrągleniu 9,5 %)

Ustalamy zapotrzebowanie na tłuszcz

– według Norm Żywienia
 85 g
– wyliczamy z zapotrzebowania energetyczne organizmu:
* ilość energii z tłuszczu do 30 %,
2550 kcal x 30 % = 765 kcal 
1 g tłuszczu = 9 kcal
765 kcal : 9 kcal = 85 g tłuszczu


Ustalamy zapotrzebowanie na węglowodany

– Uwzględniamy udział energii z białek i tłuszczu:
białko – 9,5% z energii
tłuszcze – 30% z energii
węglowodany :
100% (całkowita wartość energetyczna diety) – 9,5% (energia z białka) – 30% (energia z tłuszczy) = 60,5% energii węglowodanów

– ustalamy liczbę kalorii dostarczanych przez węglowodany 
2550 kcal x 60,5% = 1543 kcal
 – 1 g węglowodanów = 4 kcal
– Ustalamy ilość węglowodanów w diecie w gramach
1543 kcal : 4 kcal =  385,75 g  (około 386 g)


Podsumowanie

Osoba o zapotrzebowaniu energetycznym 2550 kcal i masie ciała 75 kg, powinna otrzymać w diecie:
* 60 g białka ogółem (w tym 30 g białka pochodzenia zwierzęcego)
* 85 g tłuszczu,
* 386 g węglowodanów.
Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *