fbpx
PRZEPISY

Letni sorbet kawowy

Sorbet kawowy to zimny deser, podobny do lodów, o nieco bardziej płynnej konsystencji. Sorbet kawowy jest idealny na zakończenie kolacji podczas upalnego lata. W związku z tym, że jego podstawowym składnikiem jest kawa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik gorącej kawy.


Składniki:

  • 500 ml ostudzonej mocnej kawy
  • 500 ml śmietany kremówki 12 %
  • 150 g drobnego cukru
  • bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Kawę i śmietanę schłodzić w lodówce. Zmieszać je ze sobą, dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować.
  2. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie zmiksować kolejny raz.
  3. Zmiksowaną masę zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika na 15 minut przed podaniem.
  4. Można udekorować bitą śmietanę.
Wartość odżywcza:
Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *