fbpx
PRZEGLĄD PRODUKTÓW

Miód manuka – właściwości lecznicze i zastosowanie

Manuka to nowozelandzkie drzewo, z którego kwiatów powstaje wyjątkowo cenny miód. Ze względu na unikalny skład jest on pomocny w zwalczaniu wielu dolegliwości, problemów kosmetycznych, a także niezastąpiony w profilaktyce zdrowotnej. Każdy, kto nie ma uczulenia na produkty pszczele, może spożywać miód Manuka. To świetny sposób na utrzymanie doskonałego zdrowia.

Drzewo manuka kwitnie tylko przez 6 tygodni w roku.  Pszczoły mają więc niewiele czasu na wyprodukowanie miodu. Poza tym ule, w których powstaje ten właśnie rodzaj miodu, są niezwykle drogie – w przeliczeniu kosztują nawet 23 tysiące złotych za sztukę! Dlatego miód Manuka to przysmak tak unikalny i trudno dostępny . I niestety niezbyt tani. Zdaniem wielu  inwestycja w zdrowie jest jednak bardzo opłacalna.
Ten szczególny rodzaj miodu pochodzi z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Tylko tam rosną krzewy manuka, z których kwiatów powstaje ten charakterystyczny w smaku i zapachu pszczeli produkt. Badani: przeprowadzane w wielu ośrodkach medycznych m świecie dowodzą. miód manuka wykazuje pozytywny wpływ na organizm i eliminuje wiele problemów zdrowotnych. Takie efekty przynosi jego silne działanie antybakteryjne i wysokie slams: substancji aktywnej o nazwie methylglyoxal.
Badania porównawcze miodu z manuki z innymi miodami na całym świecie wykazały, że wartość methylglyoxalu jest nawet kilkaset raty wyższa od wartości w miodach powstałych z innych roślin.
Miód Manuka jest naprawdę dobry na wszystko. Przypisuje mu się właściwości przeciwgrzybiczne, antyseptyczne, a przede wszystkim – antybakteryjne. Składnik powodujący takie działanie pozostał zagadką aż do momentu przeprowadzana badań niemieckiego naukowca, które wykazały obecność methylglyoxalu, odpowiedzialnego właśnie za działanie bakteriobójcze. Zawierają go również inne miody, ale w miodzie Manuka jego stężenie jest tysiąckrotne większe, a ponadto nie rozkłada się on pod wpływem światła ciepła ani enzymów.
Aktywność nadtlenku wodoru – występują we wszystkich miodach, jest ona krótkotrwała ze względu na rozkład tego związku pod wpływem temperatury, światła oraz enzymów trawiennych.
Aktywność nieutleniająca (NPA) – występująca tylko w miodzie Manuka, zasadniczo odróżniającą go od innych miodów. Jest ona długotrwała i nie jest szczególnie wrażliwa na czynniki takie jak temperatura, światło czy kwasy żołądkowe.
Poziom aktywności nieutleniającej można określić za pomocą standardu UMF ( unique Manuka Factor). Wartość UMF w miodzie jest bezpośrednio zależna od zawartości methylgyoxalu. Współczynnik UMF określa, do jakich celów dany miód moi że być przeznaczony. Na przykład miód Manuka o UMF 5+ działa zapobiegawczo. 10 + 15+ ma znaczenie mocniejsze działanie, natomiast 20+ jest zalecany w stanach zapalnych.
Wybierając odpowiednie dla siebie miód Manuka, warto pamiętać, że jego producenci muszą spełniać rygorystyczne standardy jakości, a miody z oznaczeniami UMF są poddawane ciągłymi badaniami laboratoryjnymi.

Miód Manuka od lat wykorzystuje się w przeciwdziałaniu różnego rodzaju infekcjom. Zdaniem wielu badaczy, zwalcza także bakterie paciorkowców, E. coli, Helicobacter pylori oraz gronkowca złocistego. Jest też zalecany osobom mającym problemy z łuszczycą, liszajami, wrzodami oraz łojotokowym zapaleniem skóry. Ma wszechstronne zastosowanie w przypadku ran i skaleczeń. miód Manuka działa regenerująco odżywczo i łagodząco oraz wspomaga wzrost nowych komórek. Jest bardzo często stosowany przy schorzeniach pochodzenia reumatycznego. Poza tym znakomicie wzmacnia system immunologiczny. Dlatego polecany jest także w sytuacji spadku odporności.
Badania dowiodły. że regularne spożywanie miodu manuka ma wpływ na odporność organizmu. Po wprowadzeniu go do diety zostaje przywrócona równowaga bakteryjna jelit, od której zależy zdolność do walki z infekcjami. Chrom przed przeziębieniami i grypą, pomaga zwalać infekcje górnych dróg oddechowych.
Pacjenci cierpiący na schorzenia układu pokarmowego wywołane zakażeniem helicobater pylori przy regularnym spożywaniu miodu manuka zauważyli znaczną ulgę. W wielu przypadkach rozwój bakterii został zahamowany lub całkowicie wyeliminowany.
Gronkowiec złocisty to problem wielu pacjentów pooperacyjnych. Jest bakterią trudną w terapii i powracającą. Dowiedziono, że przyjmowanie miodu manuka oraz stosowanie go zewnętrznie może wyeliminować bakterie i przyspieszyć gojenie ran.
Dowiedziono, że miód manuka działa aktywnie na bakterię Probionobacterium acnes i przyspiesza gojenie zmian wywołanych trądzikiem. Miód manuka przynosi takie korzyści osobom cierpiącym na silne ataki egzemy, łagodzi świąd i podrażnienia. Osoby korzystające z terapii miodem przyznają, że odczuły znaczną ulgę i wycofanie najbardziej uciążliwych objawów. W wielu krajach miód manuka stosowany jest także w przypadku poważnych zmian skórnych czy przerwania jej struktury: głębokich ran pourazowych. pooparzeniowych i cukrzycowych. Skraca czas gojenia i ziarninowania ran. uśmierza ból, przyspiesza ustępowanie ie opuchlizny.

Miody Manuka są poddane dokładnej selekcji. Przechowuje się je w ochronnych opakowaniach. Cenne właściwości aktywnego miodu z krzewu Manuka są zachowane dzięki procesowi liofilizacji. Z kolei naturalnemu procesowi ziarnowania miody zawodzące swoją doskonała konsystencje. Produkty są w 100 % naturalne, a wiec pozbawione wszelkich domieszek i dodatków.

Na polskim rynku dostępnych jest wiele miodów opisywanych jako miód manuka. Ważne jest by dokładnie czytać etykiety. Można trafić na produkt opisywany jako miód manuka, który jest jedynie mieszanką miodów europejskich z miodem nowozelandzkim. Nie ma on takich samych właściwości jak stuprocentowy miód mamka. Na rynku pojawia się też wiele miodów manuka. których certyfikacja różni się między sobą, przez co klienci nie wiedzą, jaki miód jest najlepszy. Najbardziej popularną i uznaną metodą oceny jakości jest MGO. Druga pod względem popularności to certyfikacja NPA. Obydwie metody służą temu samemu celowi określeniu – jakości miodu manuka, przez co rozumie się sile jego unikalnych właściwości. NPA jest metodą starszą, wysokość błędu wynosi przy mej 25%. Natomiast MGO jest metodą nowszą, a próba jej błędu wynosi zaledwie 2% w badaniach tej samej partii miodów. Ważne, by zwracać uwagę na oznaczenia stężenia methylglyoxalu. Zawartość 100 mg tego składnika gwarantuje korzyści zdrowotne. Całkowitą pewność co do jakości produktu dają też odpowiednie certyfikaty, widoczne na opakowaniu.

Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *