fbpx
JADŁOSPISY

Przykładowy jadłospis na dynamiczny dzień 1500 kcal

Za dobre samopoczucie i energię odpowiadają w mózgu tzw. neuroprzekańziki: serotomina i dopamina.Ich poziom podnosi się, gdy zjemy coś słodkiego lub mącznego, ale niestety na krótko. By zyskać energię na cały dzień, trzeba wybierać posiłki bogate w substancje, z których organizm produkuje neuroprzekaźniki.Tak działają: chude mięso, jajka i produkty sojowe. Warto dodać do nich siemię lniane pestki słonecznika lub dyni. Zawierają one alfa-linolenowe kwasy tłuszczowe, wpływające na dobry nastój . Ten składnik pomaga w tym , by do naszej kory mózgowej docierały informacje o pozytywnych odczuciach.

I ŚNIADANIE 270 kcal :

Omlet z pomidorami, rukolą i ziarnami słonecznika.

II ŚNIADANIE  120 kcal: 

Średniej wielkości pomarańcza

OBIAD 410 kcal : 

Sałata z grillowaną wołowiną.
Składniki (2 porcje):
200 g polędwicy wołowej
10 pomidorków cherry
1 paczka mieszanych sałat
1 czerwona cebula
1 cytryna
1 pęczek świeżej kolendry
1 mała czerwona papryczka chilli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 ząbek czosnku
sól i mielony pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę opłucz, osusz i pokrój na cienkie paski. Pieprz, sól i komin wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy. Obtocz w nich mięso.
Rozgrzej grillową lub teflonową patelnię i powoli smaż wołowinę, aż się zrumieni, ale bezie jędrna. Zdejmij ją z patelni i ułóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Umyte pomidory pokrój na połówki. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj na cienkie półplasterki. By zrobić sos,czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną paprykę chilli, resztę oliwy i drobno pokrojoną kolendrę.
Sałatę opłucz, osusz i rozłóż na talerzach. Ułóż na niej warzywa i ostudzoną wołowinę. Sałatę polej sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu, najlepiej z pszenną albo kukurydzaną tortillą. Możesz nią również nadziewać naleśniki lub wrapy.

PODWIECZOREK  280 kcal : 

Mały jogurt naturalny z łyżką siemienia lnianego i miodu

KOLACJA 430 kcal: 

Sałatka nicejska ( gotowane ziemniaki, zielona fasolka, tuńczyk, czarne oliwki, pomidory, anchois, bułeczka)
Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *