fbpx
PRZEPISY

Sok wzmacniający odporność

Sok pomidorowo-szpinakowo-paprykowy z cebulą to bogactwo witaminy C. Już 1 szklanka tego soku pokrywa w 100 procentach  zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. W okresie zimowym jest ona niezwykle ważna, ponieważ pomaga organizmowi stawić czoło wszelkiemu rodzaju infekcjom.Sok to tez skarbonka beta-karotenu – niezwykle skutecznego przeciwutleniacza.


Składniki (2 porcje) :

  • 510 g – 3 pomidory
  • 210 g – paczka szpinaku mrożonego
  • 115 g – pół papryki czerwonej
  • 50 g – cebuli
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyć sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
  2. Szpinak rozmrozić, cebulę obrać i wycisnąć  z warzyw sok. 
  3. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdka nasienne i wycisnąć sok.
  4. Wszystkie składniki połączyć i do prowadzić do smaku ziołami prowansalskimi.
Wartość odżywcza:
kalorie –  199 kcal 
białko – 12,5 g 
tłuszcze – 2,7 g 
węglowodany – 24,8 g 
błonnik – 13,9 g

Smacznego !


Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *