fbpx
ZDROWE ODŻYWIANIE

Jak wybrać zdrowy sok?

Naturalne soki obfitują w witaminy, minerały i składniki, które działają korzystnie na wygląd i samopoczucie. Charakteryzują się wysoka zawartością antyoksydantów i mają właściwości prozdrowotne.
Na fali spożywania zdrowej żywości rośnie zainteresowanie klientów sokami świeżo wyciskanymi tak owocowymi, jak i warzywnymi. Zmieniają się tez preferencje smakowe. Polacy przypomnieli sobie, ze soki z kiszonek maja działanie prozdrowotne. Nie tylko pomagają na kaca (sok z kiszonych ogórków), ale także również odbudowują naturalna florę bakteryjna jelit. Zakup gotowego soku jest o wiele wygodniejszy niż żmudne mycie warzyw i owoców, ich obieranie i wyciskanie soku, a potem jeszcze szorowanie kuchennych sprzętów. Dlatego rynek soków z owoców i warzyw intensywnie i stale się rozwija.

55 proc. Polaków uważa, że najsmaczniejszy jest sok wyciskany “miejscu”, ale soki tzw, jednodniowe lub pasteryzowane bez dodatku cukru są tez bardzo cenione jako zdrowa żywność. Klienci już wiedza, ze naturalny sok nie zawsze będzie przezroczysty. Jego metro struktura nie jest niczym niezwykłym, a wręcz naturalny. Sok klarowne dodatkowo poddaje się filtracji. Świeży sok może mieć krotki termin przydatności do spożycia, na jeden tub dwa dni. Może tez być pasteryzowany i wówczas przetrwać wiele miesięcy. Pasteryzacja to naturalny sposób konserwacji poprzez podgrzewanie do temperatury zabijającej drobnoustroje przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i jedynie niewielkim obniżeniu ich wartości odżywczych. W produkcji soków zaliczanych do zdrowej żywności unika się stosowania cukru jako konserwantu i oczywiście słodzików jako poprawiaczy smaku. Klienci dopuszczają użycie miodu, czasem syropu klonowego lub ksylitotu. Zdrowe soki, świeżo wyciskane. nie są dodatkowo słodzone, nie zawierają barwników ani konserwantów. Cieszą się coraz większą popularnością, z powodzeniem zastępują jedna z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie.

SOKI EKOLOGICZNE

Najbardziej zdrowe są soki ekologiczne, które są w 100% naturalne, bez konserwantów i utrwalaczy. Soki powstały ze świeżych ekologicznych, certyfikowanych owoców lub warzyw.Dodatkowo pochodzą z naturalnych upraw i gospodarstw, które nie stosują chemicznych środków ochrony roślin. Tradycyjna prasa wyciska sok z wcześniej umytych owoców. Tak pozyskiwane soki – metodą tłoczenia na zimno – i prosta technologia pasteryzacji – bezpośrednio po wytłoczeniu – pozwala zachować charakterystyczną barwę, smak, zapach, a mętność i osad to naturalna pozostałość drobnych cząstek miąższu.Wszystkie te soki dzięki niezmiennej recepturze posiadają wysokie walory zdrowotne, zawierają  wiele witamin i mikroelementów. Soki ekologiczne mogą pić nawet małe dzieci, czy osoby starsze, ze względu na to, że nie ma w nich cukru i sztucznych dodatków.

SMOOTHIE

Moda na smoothie rozwija asortyment gęstych soków. To owocowe lub owocowo-warzywne koktajle. Czasem pojawiają się wersje z dodatkiem jogurtu lub mleka sojowego czy migdałowego. Moda na smoothie przywędrowała z Ameryki klasyczna wersja tworzona jest z ok. 60 proc owoców i 40 proc. zielonych warzyw lub ziół.

NAPOJE PROZDROWOTNE

Na rynek wkraczają nowe napoje niosące ze sobą dodane wartości prozdrowotne. Konsument uzyskuje po ich spożyciu również właściwości lecznicze czy wspomagające funkcjonowanie organizmu. Naturalnymi napojami funkcjonalnymi, zaliczanymi do zdrowej żywności będzie sok brzozowy, woda kokosowa i sok z aloesu. Są bogate w minerały i witaminy. Dostarczają organizmowi np. magnez, potas, wapń,fosfor oraz witaminy B1. B2, B3, B5, B6 i C. Naturalne enzymy obecne w niekonserwowanych sokach wspomagają procesy życiowe. Poszukiwane są również soki z superfruits. Superfruits odznaczają się większą niż inne owoce zdolnością do pochłaniania szkodliwych wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek. Do grona superfruits zaliczane głównie owoce ciemne oraz jagodowe min. czarne jagody, aronia, czarna porzeczka, żurawina, jagody goij, acai i czerwone winogrona. Ich kolory (czerwony, granatowy, czarny, fioletowy) związane są z obecnością polifenoli.
Co trzeci litr soku wypijany w Polsce w 2a18 roku to sok NFC – czyli zrobiony ze swiezych owocow lub warzyw.

Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *