fbpx
PORADY

Top lista produktów antyrakowych

 

Coraz więcej osób cierpi z powodu nowotworów. Czasem winne są predyspozycje genetyczne czy zaburzenia układu odpornościowego, jednak coraz częściej przyczyn chorób upatruje się również w niezdrowym trybie życia, niewłaściwym sposobie odżywiania oraz długotrwałym stresie.

Walka z rakiem, szczególnie w krajach uprzemysłowionych, stanowi jedno z największych wyzwań ludzkości. Szacuje się, że rozwojowi 30-40% nowotworów można zapobiec stosując odpowiedni styl życia oraz dietę. Żywność może mieć zarówno pozytywne (zapobiegawcze), jak i negatywne (rakotwórcze) skutki dla naszego zdrowia. Jedzenie „typowe” dla krajów rozwiniętych, czyli żywność głęboko przetworzona, bogata w tłuszcze trans, duże ilości cukru, konserwantów i sztucznych dodatków, może powodować wzrost ryzyka rozwoju raka. Z drugiej strony – warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, błonnik i zawarte w niektórych produktach spożywczych kwasy omega-3 wykazują istotny potencjał w zmniejszaniu ryzyka powstania choroby nowotworowej.

Dlatego też tym razem skupimy się na produktach spożywczych, które pomogą nam zachować zdrowie i witalność oraz mających właściwości antyrakowe.

SOJA (nie GMO)

Soja jest źródłem białek, węglowodanów oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminy A, E, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6). Jest źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.

Substancje zawarte w soi o działaniu antynowotworowym:

Izoflawony – spowalniają rozwój komórek nowotworowych, wpływają na ich niszczenie.

Saponiny – zmniejszają stężenie cholesterolu i obniżają poziom glukozy we krwi.

Kwasy fenolowe i sfinogolidy – hamują rozprzestrzenianie się komórek  nowotworowych

Kwas fitynowy – działa jak antyutleniacz

Soja występuje pod różnymi postaciami:

Ziarna – pasty, zupy, kotlety, pasztety, farsze

Kiełki – sałatki, warzywa z patelni lub woka

Olej sojowy – używany do smażenia i pieczenia

Sos sojowy – mięsa, warzywa, potrawy zbożowe (makarony, kasze)

Mleko sojowe -zupy, desery i koktajle owocowe, płatki owsiane

Tofu – łączone z warzywami i zbożami

Soczewica

Soczewica zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka zwierzęcego, jest bogatym źródłem potasu, witaminy z grupy B12, żelaza i kwasu foliowego, zawiera również taniny – związki chroniące organizm przed nowotworami,  m.in. spowalniające tempo podziału komórek nowotworowych.

Rodzaje soczewicy:

Soczewica czerwona – nie zawiera łupinki, łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, nie wymaga też wcześniejszego namaczania.

Soczewica brązowa – charakteryzuje się wyrazistym smakiem, ma łupinę i wymaga namaczania przed gotowaniem. Często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Można z niej zrobić także kotlety mielone lub gulasz.

Soczewica zielona – ma bardzo delikatny smaki i po ugotowaniu nie rozpada się, zachowuje sypkość. Można przygotować z niej pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy gołąbków. Często stosowana jest także do przygotowania sałatek.

Soczewica żółta – ma delikatny smak, nie trzeba jej namaczać, ale łatwo  rozpada się po ugotowaniu, najczęściej przyrządza się z niej zupy.

Ryby bogate w kwasy omega-3

W mięsie tłustych ryb występuja długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. To włąsciwie nimi należy zastąpić większość spożywanych przez człowieka tłuszczów.
Należy również pamiętać, aby ilość produktów zawierających kwasy omega-3 (ryby, orzechy, olej lniany, zielone warzywa) była wyższa niż ilość produktów zawierających kwasy omega-6 (olej słonecznikowy, mięso, produkty mleczne)

Ryby zawierające dużą zawartość kwasów omega-3:

  • tuńczyk
  • sardynka (w oliwie z oliwek, nie w oleju słonecznikowym)
  • łosoś
  • makrela
  • śledź
  • pstrąg
Kwasy omega-3 występują również w tranie, awokado, siemieniu lnianym oraz oleju lnianym.
Warto wspomnieć że ryby mrożone tracą zawartość kwasów omega 3, więc warto kupować świeże ryby.

Przyprawy i zioła

Wiele przypraw i ziół redukuje ilość komórek rakowych w organizmie, działa przeciwzapalnie, wspomaga proces trawienia, a nawet uspokaja.

Kurkuma – najsilniejsza przyprawa przeciwzapalna i antyoksydacyjna, stosowana do warzyw, ryżu, past. Żeby kurkuma zachowała swoje właściwości, należy ją rozpuścić w oliwie lub zmieszać z czarnym pieprzem.

Czosnek – stosowany do prawie wszystkich dań

Curry – potrawy rybne i warzywne, ryż i sosy

Imbir – dania mięsne, ryby, warzywne oraz wypieki

Papryka – stosowana do prawie wszystkich potraw

Pieprz – stosowany do prawie wszystkich potraw

Bazylia – sałatki, zupy oraz nabiał

Tymianek – sałatki, zupy, sosy i ciężkostrawne dania mięsne

Majeranek – ciężkostrawne dania mięsne, gęste zupy, pasztety

Oregano – sałatki, zupy, dania warzywne

Warzywa krzyżowe

Są one bogatym źródłem białka i witamin ( np. witaminy C, K, A, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (np. potasu, wapnia), zawierają też dużą ilość sulforafanu oraz glukozynolanów – związków o działaniu antyoksydacynym.

Badania laboratoryjne wykazały, że glukozynolany zawarte w tych warzywach zmniejszają  procesy zapalne w organizmie, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Hamują też enzymy aktywujące karcynogeny, a stymulują enzymy, które je dezaktywują.Związki te sprawiają również, iż estrogeny zmieniają się mniej agresywne formy przez co zmniejszają się ryzyko pewnych nowotworów związanych z hormonami.

Aby nie stracić cennych właściwości warzyw krzyżowych należy je gotować na parze, jedynie przez kilka minut, lub smażyć krótko na oliwie z oliwek.

Warzywa krzyżowe:

  • brokuły
  • kalafior
  • jarmuż
  • kapusta
  • chrzan
  • rzodkiewka
  • gorczyca
  • rukola

Owoce jagodowe

W badaniach laboratoryjnych wykazano, że antyoksydanty zawarte w tych owocach ( m. in. flawonoidy, elagotaniny, stilbeny) oraz polifenole redukują substancje toksyczne i zmniejszają uszkodzenia DNA przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do nowotworów.

Spowalniają też rozwój komórek rakowych i uśmiercają komórki niektórych nowotworów. Owoce jagodowe zawierają też duże ilości witaminy C.

Owoce jagodowe:

  • maliny
  • truskawki
  • jagody
  • jeżyny
  • żurawina

 

Inne owoce i warzywa

Wiele innych warzyw i owoców również działa przeciwnowotworowo, stymuluje układ immunologiczny i zawiera liczne witaminy oraz związki mineralne.

Są to następujące warzywa i owoce:

  • cebula (zawiera probiotyki oczyszczające organizm)
  • szczypior
  • marchew
  • bataty
  • cukinia
  • dynia
  • papryka
  • pomidor (bardzo silny antyoksydant)
  • awokado
  • morele, pomarańcze, mandarynki ( witamina C, żelazo, flawonoidy)

Grzyby

Grzyby shiitake są źródłem selenu oraz żelaza, a także błonnika i witaminy C, ponadto obniżają poziom cholesterolu, ponoszą odporność organizmu i hamują procesy nowotworowe. Można z nich zrobić farsz do pierogów, krokietów, gołąbków albo sosy czy  łączyć z warzywami smażonymi, pieczonymi lub grillowanymi.
Inne grzyby wykazują właściwości antynowotworowe to m.in. maitake, chaga oraz enokitake czy boczniak ostrygowaty lub pieczarka brunatna. Można je przyrządzić tak, jak grzyby shiitake.

Algi (wodorosty)

Wodorosty, np. wakame, nori czy kombu, są często polecane jako dodatki do potraw w diecie antynowotworowej. Zawierają wapń, żelazo, jod, sód, cynk oraz witaminy A, K, C, E oraz witaminy z grupy B. Regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wygląd skóry. Wystarczy niewielka ich ilość, aby uzupełnić niedobory w diecie.

Niektóre sproszkowane algi, np. chlorella czy spirulina, oczyszczają organizm. Występują przeważnie w postaci suszonych liści lub proszku, który dodajemy do zup, sosów, sałatek lub koktajli.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera polifenole, działa na organizm antytoksycznie. Podczas badań laboratoryjnych udowodniono,że spowalnia rozwój nowotworu jelita grubego, wątroby, piersi i prostaty oraz raka płuc, skóry, przewodu pokarmowego.

Katarzyna Świderek

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *