PRZEPISY

Warzywny red bull

Pomidory pełne są witamin, minerałów  i fitozwiązków. Przy tym niskokaloryczne. Zawierają likopen, jeden z karotenoidów o działaniu przeciwnowotworowym oraz witamina C. Mimo kwasowego smaku alkalizują krew. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają przemianę materii. Połączenie pomidora z chrzanem daje mocną mieszankę poprawiającą trawienie i metabolizm. Ta ostra przyprawa, także pełna witamin i minerałów, ułatwia trawienie białek zwierzęcych oraz wspiera pracę wątroby i nerek. Zapobieganie zatrucia pokarmowym, ze względu na zawartość fitoncydów – bakterio- i grzybobójczych siarczków. Ma ich tylko trochę mniej niż trzeci składnik soku – czosnek. Ten ostatni ułatwia rozkładanie tłuszczów, poprawia wchłanianie w jelicie. Dzięki aminokwasom – cysteinie i cystynie – pełni ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i spiera jej pracę. Jogurt unieszkodliwia zapach chrzanu i wspomaga mikroflorę jelitową. Papryka podnosi ilość witaminy C w mieszance i reguluje wydzielenie żółci. Sok bogaty w potas i witaminę C odtruwa odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu.


SKŁADNIKI:

  • 600 g pomidorów (5 średnich)
  • 200 g papryki żółtej (sztuka)
  • 30 g białego chrzanu (2 łyżeczki)
  • 200 g jogurtu naturalnego (kubek)
  • szczypta ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
  2. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce.
  3. Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem.
  4. Wszystkie składniki połączyć razem. 
12.01.18

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *