• blank
    ZDROWE ODŻYWIANIE

    Najczęstsze błędy żywieniowe!

    Do błędów żywieniowych należy zaliczyć częste (a u niektórych codzienne) spożywanie słodyczy.Dzieci, ale i osoby dorosłe, gdy są głodne, często sięgają po słodkie przekąski (czekoladę, batonik, słodką bułkę lub ciastko) w nadziei na szybkie rozładowanie uczucia głodu i osiągnięcie sytości. Najgorsze jest to, że uczucie sytości jest wtedy krótkotrwałe, a za chwilę znowu jesteśmy jeszcze bardziej głodni. Słodka przekąska dostarczyła w tym czasie dodatkowe kalorie, ale była też źródłem szkodliwie działających kwasów tłuszczowych nasyconych oraz izomerów trans (powstających podczas uwodornienia tłuszczów roślinnych). Stąd płynie wniosek, że gdy jesteśmy głodni, zawsze warto pomyśleć, że kanapka w takim wypadku będzie zdrowsza niż batonik. Błędem żywieniowym jest też picie słodzonych napojów (lemoniady, oranżady,…

  • blank
    ZDROWE ODŻYWIANIE

    Co to jest żywność funkcjonalna ?

    Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która może być wzbogacona lub zmodyfikowana. Poza dostarczaniem składników odżywczych korzystnie wpływa na zdrowie. Może zmniejszać ryzyko rozwoju pewnych chorób, zwłaszcza tzw. chorób cywilizacyjnych, lub ogólnie poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Podstawową jej cechą jest to, że musi przypominać żywność konwencjonalną. Ponadto musi wykazywać korzystne działanie w ilościach, które mogą być dostarczane z normalną, dobrze zbilansowaną dietą. Należy także pamiętać, że nie mogą to być ani kapsułki, ani tabletki. W żywności funkcjonalnej nośnikami substancji bioaktywnych są regularnie spożywane produkty: nabiał, produkty zbożowe i soki owocowe. Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji Wschodu, zgodnie z którą nie ma wyraźnej różnicy między lekiem a pożywieniem.…

  • blank
    ZDROWE ODŻYWIANIE

    Co to jest superfood ?

    „Superżywność” (ang. superfood) to potoczna nazwa żywności niezwykle bogatej w składniki odżywcze i korzystnej dla naszego zdrowia. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, oksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest ona niskokaloryczna, nieprzetworzona i pochodzi wyłącznie od natury. Jej spożywanie wzmacnia układ odpornościowy człowieka i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób, w tym m.in. chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy czy nowotworów. Oto lista najzdrowszych produktów spożywczych do tej pory odkryta i poznana przez człowieka: Orzechy włoskie – doskonałe źródło protein, bogate w błonnik, magnez, witaminę B oraz witaminę E (antyoksydant). Ponadto orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i to najwięcej spośród wszystkich rodzajów orzechów. Spirulina – jedna z…

  • ZDROWE ODŻYWIANIE

    Fakty i mity na temat odżywiania

    W powszechnej opinii funkcjonuje mnóstwo „prawd” na temat odżywiania, które są często powtarzane i pozornie brzmią całkiem sensownie. Rozprawiam się z najbardziej szkodliwymi mitami, które mogą spowodować spore szkody w organizmie, kłopoty gastryczne oraz problemy z odchudzaniem i zrzuceniem zbędnych kilogramów. Zielona herbata odchudza – FAKT W zielonej herbacie znajdują się katechiny, które hamują działanie lipaz trzustkowych i żołądkowych. Dzięki temu nie cały zjadany przez nas tłuszcz jest trawiony. Jednak aby zielona herbata zadziałała, trzeba pić trzy filiżanki dziennie. Jajka powodują wzrost cholesterolu we krwi  – MIT Zrobiono z nich dietetyczny straszak, ponieważ w żółtku jest rzeczywiście dużo tego związku. Tymczasem badania wykazały, że wcale nie cała porcja trafia do…

  • blank
    DIETOTERAPIA

    Żywienie w chorobie refluksowej przełyku

    Choroba refluksowa przełyku to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluksem) treści żołądkowej do przełyku. Wraz z połkniętym wcześniej pokarmem, do przełyku wraca także wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, powodując pieczenie, czyli tzw. zgagę. Mogą temu towarzyszyć uszkodzenia błony śluzowej przełyku zwane nadżerkami Wśród czynników predysponujących do choroby refluksowej wymienia się: nieprawidłową czynność dolnego zwieracza przełyku zaburzenia opróżniania żołądka otyłość ciążę. Przyczyny refluksu Mięsień położony pomiędzy przełykiem a żołądkiem (dolny zwieracz przełyku) rozkurcza się przy połykaniu, co pozwala na przejście pokarmu do żołądka. Następnie mięsień ten szybko się kurczy, zapobiegając cofaniu się pokarmu i soku żołądkowego z powrotem do przełyku. Gdy dolny zwieracz przełyku kurczy się nieprawidłowo lub jest…

Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0