Dieta DASH
DIETOTERAPIA

Dieta DASH w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego

 

 

Dieta DASH jest programem żywieniowym przeznaczonym dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Podstawowymi zasadami tej diety są: zmniejszenie kaloryczności jadłospisu, zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców, ograniczenie soli. Dieta DASH wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Jadłospis składa się z urozmaiconych posiłków bogatych w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe. W diecie nie powinno zabraknąć ryb i orzechów.

Nadciśnienie tętnicze jest szeroko rozpowszechnioną przewlekłą chorobą i dotyczy nawet 30% dorosłej populacji w większości krajów. Wykazano jednak, że nawet 50% osób z wysokimi wartościami ciśnienia tętniczego nie ma świadomości choroby. Tymczasem nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności nerek
i przedwczesnej śmierci. Choroba może mieć charakter wtórny, czyli rozwinąć się w przebiegu innego schorzenia (np. w wyniku choroby nerek), lub pierwotny.
Pierwotne nadciśnienie tętnicze, które stanowi do 95% wszystkich przypadków, ma złożoną etiologię. Wśród przyczyn należy wymienić predyspozycję genetyczną, wiek i czynniki środowiskowe, takie jak otyłość, nadmierne spożycie alkoholu i nieprawidłowa dieta. U osób z nadciśnieniem tętniczym modyfikacja stylu życia jest wstępną metodą leczenia, rekomendowana przed wprowadzeniem leku, albo stosowaną łącznie z farmakoterapią.

Zalecenia dietetyczne w zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu i jego leczeniu zostały opracowane na podstawie amerykańskiego badania DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), wspieranego przez Narodowy Instytut Chorób Serca, Płuc i Układu
Krwiotwórczego w Stanach Zjednoczonych (NHLBI, National Heart, Lung and Blood Institute).

Dieta DASH

Dieta DASH - Nawjżaniejsze zasady

Spożywanie określonej liczby dziennych porcji z różnych grup produktów (indywidualna liczba porcji jest zależna od zapotrzebowania kalorycznego).

Zmniejszone spożycie tłuszczu – zaleca się stosowanie produktów o niskiej zawartości tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego. Nie więcej, niż 27% kalorii w diecie może pochodzić z tłuszczu i to głównie pochodzenia roślinnego. Szczególnie polecane jest spożywanie chudego lub beztłuszczowego nabiału, który stanowi główne źródło białka i wapnia.

Spożywanie mięsa i jego przetworów powinno być ograniczone (2 porcje lub 1 porcja). Produkty te są źródłem białka i magnezu, ale preferuje się chude, białe mięso bez tłuszczu, nie smażone (najlepiej drobiowe i ryby).

Istotne jest zwiększenie w diecie ilości warzyw i owoców (4—5 porcji dziennie), które są bogatym źródłem błonnika, potasu i magnezu. Ważnym elementem jest udział orzechów i migdałów (bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, magnez, potas i błonnik).

Spożywanie zbóż, nasion i ziaren oraz produktów zbożowych (szczególnie wykonanych na bazie mąki z pełnego przemiału), które powinny być głównym źródłem energii i ważnym błonnika.

Zmniejszenie  spożycia sodu w diecie najlepiej do 1500 mg (2/3 łyżeczki soli kuchennej).

Ograniczenie w diecie cukrów prostych, czyli słodzonych napojów, słodyczy. Powinno się je przyjmować raczej sporadycznie i słodycze powinny mieć małą zawartość tłuszczu.

 

 

Dieta DASH jest prostym sposobem kontroli naszego zdrowia. Wykazuje udowodnione działanie przeciwnadciśnieniowe, a w świetle innych badań ten skład diety przeciwdziała rozwojowi otyłości, cukrzycy i miażdżycy.
Zalecane w diecie DASH owoce i warzywa mają małą zawartość sodu, co jest bardzo korzystne. Gotowe przetworzone produkty zawierają znaczne ilości sodu, dlatego dobrze jest wybierać żywność naturalną, nieprzetworzoną. Technologie produkcji żywności oparte o wędzenie, puszkowanie, konserwowanie wiążą się z użyciem soli, a więc nie są zalecane. Sól warto zastępować innymi przyprawami, ziołami, octem winnym, cytryną itp. Zobacz produkty o niskiej i wysokiej zawartości sodu.

 

ZACZNIJ ZMIANY KU ZDROWEJ DIECIE DASH

Jedz trzy porcje warzyw i  produktów nabiałowych w ciągu dnia

Jeżeli jesz jedną lub dwie porcje warzyw w ciągu dnia, postaraj się włączyć jeszcze jedną, tak aby były one we wszystkich trzech głównych posiłkach (w ramach śniadania, obiadu i kolacji). Owoce jadaj przynajmniej raz dziennie.

Postaraj się jadać trzy porcje chudego mleka lub produktów nabiałowych w ciągu dnia. W  ten sposób redukujesz ilość tłuszczu całkowitego, niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w diecie. Przy okazji dostarczasz do swojego organizmu wapń.

Czytaj informacje na opakowaniu

Zawsze czytaj informacje zamieszczone na opakowaniu. Dzięki temu masz gwarancję, że spożywasz tylko te produkty, które są dla Ciebie korzystne (tzn. mają mało tłuszczu, mało nasyconych kwasów tłuszczowych, mało cholesterolu, niewielką ilość soli, dużo wapnia i dużo błonnika pokarmowego).

Ogranicz spożycie mięsa

 

Ogranicz spożycie mięsa do około 180 g dziennie – to wystarczająca ilość. Staraj się spożywać także białko pochodzenia roślinnego (fasolę, soczewicę, soję, groch).

Jeżeli spożywasz znacznie większa porcje mięsa, jego ilość ograniczaj stopniowo – najpierw o jedną trzecią, a później o połowę.

Postaraj się jadać przynajmniej dwie potrawy bezmięsne w ciągu tygodnia.

Jedz owoce

Zawsze miej przy sobie owoce (zabieraj je do pracy). To dobre źródło błonnika pokarmowego. Jeżeli jadasz owoce przetworzone, wybieraj te w sosie własnym, a nie syropie.

Sposób na przekąski

Jeżeli masz ochotę na przekąskę, wybieraj niesolone wafle ryżowe, mieszanki orzechów i owoców suszonych, krakersy lub sucharki z mąki z pełnego przemiału, jogurty niskotłuszczowe i surowe warzywa.

 
Cudownego dniai ściskam Was mocno Kasia

Potrzebujesz pomocy dietetyka? Zapoznaj się moją ofertą indywidualnych planów żywieniowych lub skorzystaj z gotowych jadłospisów. Jeżeli jesteś zainteresowana rozpoczęciem współpracy lub masz jakieś pytania, napisz do mnie pod adres kontakt@wymiarzdrowia.pl lub kliknij w poniżą ofertę sklepu wymiar zdrowia.

Cześć! Jestem Kasia i jestem dietetykiem.Ciesze się, że trafiłeś na mojego bloga.Czytając moje wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0